Spouwmuur

Vanaf 1960 is het verplicht woningen te bouwen met spouwmuren. Woningen van vóór 1960 hebben vaak deels of geheel geen spouwmuur. Spouwmuren zijn muren die uit twee delen bestaan, een binnen- en buitenmuur. De ruimte tussen deze muren wordt de spouw genoemd. De ruimte zorgt ervoor dat het vocht minder makkelijk van buiten naar binnen trekt en de gestookte warmte minder makkelijk naar buiten ontsnapt.

Een ongeïsoleerde spouwmuur zorgt voor een betere isolatie dan een enkele muur. Logisch want de warmte of kou moet een langere afstand afleggen. Maar spouwmuren zijn ideaal om te isoleren, de ruimte wordt namelijk niet gebruikt en een geïsoleerde spouwmuur zorgt voor veel voordelen.

Het  isoleren van de spouwmuur zorgt voor het verhogen van het comfort in de woning en voor een besparing op de energierekening. Daarnaast woning stoot minder uit en daarom is het isoleren van de spouwmuren ook positief voor het milieu.

De spouwmuur isoleren gebeurt geheel vanaf de buitenzijde van de woning. In de buitengevel worden op patroon enkele gaten geboord. Via deze gaatjes wordt het isolerend product in de spouwmuur gespoten. De werkzaamheden kunnen vaak binnen één dag worden uitgevoerd en dit scheelt tijd, geld en rommel. Voor beide partijen een groot voordeel.

Een aantal jaren geleden zijn veel spouwmuren van woningen geïsoleerd met een wol soort. Helaas voldoet de wol anno 2017 niet meer aan de eisen die gesteld worden aan spouwmuurisolatie. In de loop der jaren is het wol namelijk gaan zakken en zorgt het niet meer voor een optimale isolatie. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden de deze oude isolatie te verwijderen en nieuwe isolatie aan te brengen, zodat u weer optimaal kunt genieten van de isolatie. Uiteraard wordt de spouwmuur dan opgevuld met een gecertificeerd product met een zeer lange levensduur en een hoge isolatiewaarde. SCHOTGROEP Isolatie kan niet alleen bij het installeren van isolatie u van dienst zijn maar ook bij het verwijderen van de oude isolatie.